Turuncu Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Antalya
Tek dişe implant uygulandıysa diş ipi kullanımı doğal dişlerdeki ile aynı şekildedir. (Diş ipinin nasıl kullanıldığına dair detaylı bilgi için tıklayın.)
All on 4 veya all on 6 tedavilerinde diş ipi kullanımı implantlar arasının ve diş eti çizgisinin olduğu bölgenin diş ipi ile temizlenmesi gerekir.
All on four ya da all on six tedavisi olduysanız dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi ile diş eti ve implantlar üzerinden geçmelisiniz. Bu sayede ağız ve diş sağlığınızı korumanın önemli bir adımını tamamlamış olursunuz. Diş eti sağlığını korumak ve diş eti hastalıklarından korunmak içinde iyi ağız hijyeni oldukça önemlidir.
İmplanların uzun ömürlü olmasını sağlamak için ağız hijyeni ve bakım çok önemlidir.
Dişler düzenli olarak günde iki kez iki dakika fırçalanmalıdır. Fırça yumuşak kıllı olmalıdır. İmplanta uygun diş ipi ve antibakteriyel ağız gargaraları kullanılmalıdır.
Diş eti hastalığına yakalanmamak için ağız hijyenin sağlanması çok önemlidir. Diş eti hastalıkları implant kaybına neden olabilir. Bu da önce diş eti hastalığının tedavi edilmesini ardından da implant tedavisinin baştan yapılmasını gerektirir.
Mumsuz, kalın, pamuklu diş ipi implant için uygun olan diş ipidir. Bu diş ipini kullanırken diş ipi geçirici aparat kullanılabilir.
Eller yıkandıktan sonra implanta uygun 35-40cm boyundaki diş ipinden alınır. Diş ipi aparata geçirilerek ya da işaret parmaklarına dolanarak kullanıma hazır hale getirilir. Diş ipini iki dişin arasında yavaşça kaydırılır. Dişin etrafında 'C' şekli oluşturularak ara yüzler temizlenir.
Diş ipini implantın tabanı etrafında çevrilir ve yavaşça aşağı yukarı hareket ettirilir. Bu sırada diş ipini zorlanmamalı, kırılmamalıdır. Diş implantlarının etrafı ve daimi protezlerin altı diş ipi ile temizlenirken, çevredeki diş eti dokusuna zarar verilmemeli veya implant tahriş edilmemelidir. Diş ipini kıracak şekilde bir tavır sert hareket edildiğini gösterir. Sert hareketler de diş etlerine zarar verebilir.
İlk implantın etrafındaki alan temizlendikten sonra bir sonraki boşluğa geçilir. Burada bakteri transferini önlemek için her yeni alan için parmaklara sarılmış diş ipinin henüz kullanılmamış olan kısmına geçilir ya da diş ipi aparatına yeni diş ipi geçirilir.
İmplantlar ile birlikte doğal dişler de varsa onlar da diş ipi ile temizlenmelidir. Burada da doğru diş ipi kullanımı genel ağız sağlığını korur.
Kullanılan diş ipi atılmalıdır. Diş ipinin dişler arasından çıkan plak ve kalıntıları gidermek için ağız su veya antimikrobiyal bir gargara ile çalkalanmalıdır.
Diş ipi kullanımından sonra dişler doğru şekilde fırçalanmalıdır.
Her gün en az bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Diş eti hastalıklarının önlenmesinde ve ağız hijyeninin sağlanmasında diş ipi kullanımının önemli büyüktür.