turuncu dental whatsapp

Antalya - Kanal Tedavisi - Endodonti Nedir?
Kanal Tedavisi Fiyatları?

Turuncu Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Antalya

Antalya Kanal Tedavisi- Endodonti Nedir? Neden Yapılır?

Kanal tedavisi (Endodonti), yüzeysel sayılabilecek çürüklerin ihmal edilmesi sonucunda dişin kök ucunda meydana gelen iltihaplanmanın ve hasar görmüş dişlerin tedavi edilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntem, kanal dediğimiz diş kökünün içerisinde bulunan: pulpa (dişözü) ve sinirlerin olduğu bölgeyi temizleyerek dolgu ile yeniden doldurulması işlemidir. Kanal tedavisi, dişin kök kısmına uygulanırken dolgu dişin üst kısmına uygulanır.

Sağlıklı dişlerin estetik avantajlarının yanı sıra genel sağlık durumumuza da etkisi olduğu bilinmektedir.

Diş çürükleri, tedavi edilmediğinde ağız kokusu gibi dezavantajların yanı sıra ağız içerisinde oluşan apselerden kaynaklı bazı diş hassasiyeti, diş eti hastalıkları ve ilerleyen safhalarda diş kayıplarına kadar ulaşabilecek ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Kanal tedavisi antalya

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Uygulanmalıdır?

Kanal tedavisi gerektiren en önemli hususlar; derin çatlaklar, diş kökünde ve diş içerisinde oluşan enfeksiyonlardır. Bu ağrılar çene kemiğine kadar ulaşmakta ve tedavi sürecini uzatmaktadır. Tedavinin önceliği, hastanın ağrılarını dindirmek ve dişi sağlıklı bir şekilde kullanabilmesi için diş içerisinde bulunan pulpa kısmını çıkararak ağrıyan dişi iyileştirmektir.

Kanal tedavisinin gerektiği durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Diş etinde küçük yara oluşumu
  • Dişe baskı yapıldığında oluşan ağrı
  • Diş etlerindeki renk değişimi
  • Hasarlanmış diş
  • Ani ısı değişikliklerinde oluşan diş ağrısı
  • Diş eti zonklaması
  • Yüz ve boyunda şişlik
  • Derinleşmiş çürük

Hangi Durumlarda Kanal Tedavisi Yapılmaz?

  • Dişin, kök kısmının sağlam, dolgu işlemi yapılabilir olmasına rağmen bu dişin dış kısmının çok zarar görmüş olması,
  • Çürümüş dişin etrafındaki diş etinde kayıp olması,
  • Kanal Tedavisi yapılacak diş kökünün etrafındaki kemikte kayıp olması,
  • Diş düzeltilmeyecek şekilde kırık olması,
  • Kanal Tedavisi yapılacak diş bölgesinde süreklilik gösteren iltihaplanma olması gibi durumlarda yapılmaz.

Antalya Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisinin aşamaları kısaca şu şekildedir;

  • Dişin enfeksiyonu var ise kurutulması,
  • Çürük dişin arındırılması,
  • Diş sinirinin alınması ve dişin temizlenmesi,
  • Diş kanalına yerleştirilen antiseptik ile belirli bir süre bekledikten sonra kök kanallarının doldurulması,
  • Tekrar enfeksiyon kapmaması için gerekli önlemlerin alınması ve dişin dış bölgesinde meydana gelmiş bir hasar var ise o bölgenin onarılması şeklindedir.
  • Öncelikle kanal tedavisi bir diş doktoru, endodonti uzmanı tarafından gerekli görülür ise uygulanır. Kanal tedavisi dişin durumuna göre bir ya da iki seansta tamamlanır.

Kanal Tedavisi Uygulama Aşamaları:

  • Bu işlemde uygulanacak hususların başında diş röntgeni, panoramik röntgen gelir. Diş filmi çekilerek başlanılabilir. Diş filmi, dişteki hasarın anlaşılabilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Endodonti uzmanı diş röntgenini inceledikten sonra gerek duyarsa kanal tedavisinin yapılmasına karar verir.
  • Kanal tedavisine başlamadan önce işlem yapılacak dişin etrafı lokal anestezi ile uyuşturulur. Kanal tedavisinde diş siniri öldüğü için uyuşturulması gerekmeyen durumlar da olsa genelde hastanın kendisini daha rahat hissetmesi için lokal anestezi uygulanır.
  • Diş doktoru kök kanalına ulaşabilmek için dişe bir delik açar. Tedavi uygulanacak diş ön tarafta ise ön dişin arkasına, eğer diş azı dişi ise dişin üst kısmına delik açılır. Bu delikten girilerek dişin çürük kısmı ile pulpa bölümü dişten ayırılır.
  • Dişte açılan deliğe uygun çaptaki eğeler ile kök kanallarının çeperleri yeterli seviyede genişletilerek kök ve diş çevresinin temizliği yapılır.
  • Temizlik işlemi esnasında dişten ayrılan tortular ağız içine uygulanan su veya sodyum hipoklorit ile dezenfekte edilir.
  • Kök kanalları ve çevresinde temizlik işlemi bittikten sonra açılan deliğin kapatılması gerekmektedir. Diş kanallarını doldurmak için guta percha adı verilen konik uçlu, kauçuk malzeme kanallara yerleştirilir ve yapışkan ile yerine yapıştırılır.
  • Kanallar kapatıldıktan sonra eğer dişte madde kaybı fazla ise, diş içerisi çivi ve vida benzeri malzemeler ile desteklenir. Yapılan bu işleme post uygulaması adı verilir. Daha sonrasında dişin eski görünümüne kavuşabilmesi için dolgu yapılır.
  • Endodonti tedavisi esnasında dişteki sinirler alındığı için hasta kanal tedavisinde ağrısı hissetmez.
  • Endodonti tedavisi ortalama 45 dakika sürer. Tedavinin tamamlanması akabinde en az iki kere röntgen çekilerek dişin son durumu kontrol edilir ve tedavi bitirilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kanal tedavisi sonrası minimum üç saat yiyecek tüketilmemeli, aşırı hassasiyet olabileceğinden iki gün boyunca sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Bu önlemlerle, geçici olarak zayıflamış diş ya da dişlerin tedavi sürecinde daha fazla zarar görmemesi amaçlanmaktadır.

Kanal tedavi sonrası iyileşme sürecinde; yumuşak gıdalar ile beslenilmeli, yapışkan ve şekerli gıdaların tüketimine ara verilmelidir. Uzun süreli diş sağlığı açısından da bu tarz yiyeceklerin az seviyede tüketilmesi önerilmektedir.

Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra bile sert ve kabuklu yiyecekler tüketilmemeli, diş temizliğinde günde bir defa diş ipi kullanılmalı ve diş yapısına uygun bir diş fırçası ile günde en az iki kere fırçalanmalıdır.

Kanal tedavisi akabinde ağrı oluşabilir. Bu durumda hekim tarafından önerilen ağrı kesici ilaç ve spreyler kullanılabilir. Ağrının geçmemesi durumunda yeniden endodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Kanal tedavisi başarı oranı yüksek olan bir uygulamadır. Endodonti uygulanan diş genel diş sağlığı bakımları ile ömür boyu kullanılabilir. Genel diş sağlığı için yılda en az iki kez diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Kanal Tedavisinin Alternatifleri Var mıdır?

Ağız ve diş sağlığında öncelikli olarak doğal dişlerin korunduğu alternatifler tercih edilir. Kanal tedavisinin yapılamadığı durumlarda sorunlu diş çekilerek yerine köprü, implant veya kısmi protez yapılabilir. Fakat bu alternatifler hem daha uzun tedavi süreci gerektirmekte hem de kanal tedavisine göre oldukça maliyetli olmaktadır.

Kanal Tedavisi Başarı Oranları ve Komplikasyon Nedenleri Nelerdir?

Kanal tedavisi %95 ve üzerinde başarılı sonuç vermektedir. Tedavi sonrasında dişler uzun süre sorunsuz bir şekilde kullanılmaktadır. Bazı verilerde ömür boyu kullanılabildiği de belirtilmektedir. Fakat nadiren de olsa kanal tedavisi sonrasında çeşitli enfeksiyonlar görülebilir.

Antalya - Kanal Tedavisi - Endodonti Nedir? Kanal Tedavisi Fiyatları?

Komplikasyon Nedenleri;

  • Dişte bulunan kök kanallarının tamamının temizlenememiş olması,
  • Diş kökünde çatlak kısımların kalması,
  • Kullanılan malzemelerin uğradığı deformasyon sonucunda bakterilerin dişin iç kısımlarına yeniden yerleşmesi sonucu oluşan enfeksiyonlar olarak sıralanabilir.

Dişimizi Nasıl Koruyabiliriz?

Dişlerin rutin bakımında diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanılması gerekmektedir. Asitli içeceklerden ve şekerli gıdalardan uzak durmak, sigara ve alkol tüketmemek gibi alınacak önlemler, ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte diş hekimi kontrolü, diş taşı temizliği ve günlük bakımların düzenli olarak yapılması da diş kayıplarının önüne geçecektir.

Kanal Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kanal tedavisi fiyatı estetik amaçlı olarak da yapılan alternatif diş tedavileri olan köprü, implant ve protez uygulamalarından çok daha az maliyetlidir. Kanal tedavisi fiyatı için net bir şey söylenmesi mümkün olmaz. Kanal tedavisi fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Öncelikle röntgen ve hekim muayenesi ile tedavi sürecinin aşamalarının belirlenmesi gerekmektedir.

Kanal tedavisi fiyatı belirlenirken:

  • Tedavi uygulanacak dişin sahip olduğu kök sayısı,
  • Dişte bulunan apse, kist ve dişteki enfeksiyonun durumu,
  • Tedavinin kaç tane dişe uygulanacağı,
  • Kanal tedavisinin kaç seansta biteceği gibi diş kaynaklı faktörlerin yanı sıra diş hekiminin deneyimi ve işlemin yapılacağı bölgedeki çevresel etkilerden kaynaklı fiyat ortalaması da kanal tedavi fiyatı belirlenmesinde etkili olmaktadır.

Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından açıklanan tarifede yer alan ücretler taban fiyatlar olup kanal tedavisi fiyatı yukarıda sayılan etkenlere göre değişkenlik göstermektedir.

Tedavi lokal anestezi uygulandığuı için esnasında ağrı yaşanmaz.

Dişimizin estetik görünümünü sağlayan dış krom kısmı ve dişin ortasından başlayarak kök ucuna kadar uzanan dişe canlılığını veren damar sinir paketi bulunmaktadır. Bu kısma biz pulpa dokusu adını vermekteyiz. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonla birlikte dişte şişme, dişte sıcak soğuk hassasiyeti gibi ağrılı bir süreç yaşanmaktadır.

Kanal tedavisi uygulanmadan önce dişe uygun solüsyonlarla diş uyuşturulmakta ve diş sinirleri alınmaktadır. Bu sebeple kanal tedavisi ağrısı hissedilmez. Diş kökünde apse ve kist olması durumunda işlem esnasında bir miktar ağrı hissedilebilir.

Kanal tedavisi sonrası ağrı olabilmektedir. Bu durumda hekim tarafından önerilen ağrı kesici ilaç ve spreyler kullanılabilir. Ağrının geçmemesi durumunda yeniden endodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Kanal tedavisi, dişin kök yapısı, dişteki enfeksiyon durumu, tedavi uygulanacak diş sayısına göre bir ya da iki seans yapılmaktadır. Seanslar ortalama 45 dakika sürmektedir.

Kanal tedavisi diş kökündeki hasarların tedavisini içermekte olduğundan kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara ulaşarak burada apseye sebep olabilir. Bu durum şiddetli ağrı ile kişinin normal hayatının oldukça olumsuz etkilenmesinin yanı sıra enfeksiyonlu olan diş ile birlikte bitişik olan diş kayıplarına da neden olabilir.

>Kanal tedavisi sonrası bir ya da iki gün boyunca yaşanan hassasiyetler normal olarak karşılanmaktadır. Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama, çiğneme esnasında acı ya da baskı hissi, sıcak soğuk hassasiyetinin aşırı şekilde devam etmesi durumlarında kanal tedavisi başarısız olmuş olabilir. Bu belirtiler olduğunda zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır.

Kanal tedavisi akabinde ağrı oluşabilir. Hekim tarafından önerilen ağrı kesici ilaç ve spreyler kullanılabilir. Kanal tedavi sonrası iyileşme sürecinde; yumuşak gıdalar ile beslenilmeli, yapışkan ve şekerli gıdaların tüketimine ara verilmelidir. Uzun süreli diş sağlığı açısından da bu tarz yiyeceklerin az seviyede tüketilmesi önerilmektedir.

Kanal tedavisi sonrasında en az 3 saat boyunca yemek yenmemesi gerekmektedir. Tedavi esnasında dişe dolgu uygulaması da yapıldıysa iyileşmenin hızlanması için sert ve kabuklu yiyecekler ya da asitli, şekerli gıdalar gibi dişlere zarar verecek besinlerden uzak durulmalıdır.

Kanal tedavisi; dişin kök yapısı, dişteki enfeksiyon durumu, tedavi uygulanacak diş sayısına göre tek seans ya da iki seans sürmektedir. Seanslar ortalama 45 dakika olup enfeksiyon durumuna göre üç seansta da tamamlanabilir.

Kanal tedavisi yapılan dişin öncelikle neden çürüdüğünün tespit edilmesi gerekir. Sonrasında çürüme, tedavide kullanılan malzemeden kaynaklı ise mevcut malzeme değiştirilir. Eğer dişte çatlak varsa çatlak onarımı yapılır, temizlik ve dolgu gerektiren durumlarda diş dolgusu uygulanır. Tüm bunlara rağmen diş kaybının önüne geçilmesi mümkün olmadığında dişin çekilmesi gerekir.

Kanal tedavisi uygulanmış dişte tüm köklere müdahale edilmemişse kök boyları eksik ölçülmüşse, temizlenen kısımlar tam doldurulamamışsa ya da sızdırmazlık tam sağlanamamışsa bu bölgede tekrar enfeksiyon görülebilir. Bu durumların oluşması doğrultusunda daha önce kanal tedavisi yapılmış dişe yeniden kanal tedavisi yapılabilmesi mümkündür.

Kanal tedavisinden korkulmasını gerektirecek bir şey yoktur. Tedavi sırasında anestezi ile diş ve çevresi tamamen uyuşturulduğundan hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.

Kanal tedavisinin anestezi olmadan yapılabilmesi için dişin canlılığını sağlayan sinir ve damar hücrelerini içeren pulpa dokusunun tamamen kaybedilmiş olması gerekir. Dişin bir kısmı ya da tamamında pulpa dokusunun canlı olması durumunda anestezi olmadan işlem yapılması mümkün değildir.