Turuncu Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği - Antalya
İmplant, eksik bir diş veya dişlerin restorasyonunu destekleyen, çene kemiği kaybını önlemeye veya durdurmaya yardım eden aynı zamanda diş kökünün yerini alan ve genellikle titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir. Vidalı diş, diş kaybı yaşayan kişinin çiğneme yetisini veya dişin görünüşünü eski haline getirmek için çeneye cerrahi olarak uygulanan bir işlemdir. İmplantlar, kendi dişlerinize uygun biçimde yapılan sabit (kalıcı) veya çıkarılabilir yedek dişler için güçlü bir temeldir.
Diş kaybına uğrayan kişiler kendini özgüvende hissedemediği için özgürce gülümseyemez ve hatta rahatça konuşamazlar. Kişide bu kayıptan dolayı yemek yenirken veya herhangi bir şey içilirken ısırma problemi dahi ortaya çıkabilir. Tüm bu problemlerin çözümü için implant iyi bir alternatif olabilir. İmplant diş aynı zamanda çene kemiğini koruyup uyararak kemik kaybını önlerken yüzün biçimini korumasına yardımcı olur. İşlem yapılıp belirli bir süre geçtikten sonra implant doğal diş köküne en iyi alternatif haline gelir.
Diş implant tedavisi kişilerdeki diş kayıplarından dolayı tercih edilmektedir. Dişlerin kayıp nedenleri şunlardır:
Dünyada birçok firma implant diş ve/veya bunların diğer tamamlayıcı parçalarını üretimini gerçekleştirmektedir. Diş hekimi, hastaya en uygun tedaviyi belirleyerek uygulamak için bu materyallerden birini seçerek uygulayacaktır. Genellikle yerleştirme için uygulanacak usul ve esaslara göre belirlenen diş ımplant sınıflandırması 2’ye ayrılır. Bunlar:
Diş implant tedavisi sürecindeki ilk adım, kişiye özel bir tedavi plan ve programının belirlenmesidir. Plan, hastanın özel gereksinimlerine göre ağız cerrahisi ve restoratif diş hekimliği alanında uzman hekimlerden tarafından yapılmaktadır. İmplant diş tedavisi genellikle lokal anestezi altında hasta tam uyutulmadan uygulanmaktadır. İmplant diş yerleştirme işlemi cerrahi bir operasyon olsa da diş çekiminden daha konforlu bir uygulamadır.
Operasyon öncesinde uzman diş hekimi tarafından ön muayene yapılır. Çene kemiği bölgesinin ve diğer dişlerin röntgeni çekilir.Ağız içi ölçümleri yapay zeka teknolojileri kullanılan cihazlar ile yapılır. Daha sonra genellikle titanyumdan yapılmış küçük bir post olan diş kökü implantı, kaybedilmiş eksik dişin kemik yuvasına yerleştirilir. Zamanla çene kemiği iyileşir ve implantın etrafında büyüyerek onu çeneye sabitler.
Çene kemiğine bağlanan ve orada sabitlenen implant üzerine yeni takılacak dişi tutması için ara bağlantı parçası (abutment) takılır. Diş hekimi tarafından yeni yerleştirilecek dişler için ölçü alınır ve çeneye uygun yeni bir model düzenlenir. Bu işlemden sonra yedek diş artık bölgeye takılabilir. Yitirilen dişlerin yerine yerleştirilen implant üzerine ayrı ayrı kron yerine, bazı hastalarda takıp çıkarılabilen dişleri tutan ve destekleyen ataşmanlar koyulabilir.
İmplant diş tedavisinden sonra yedek dişler uygulayıcı diş hekiminiz tarafından doğal dişlerinizin görünüme en yakın şekilde düzenlenecektir. Yedek dişlerinizin işlevi ve his durumu da doğal dişleriniz gibi olacaktır.
İmplant tedavisi yapılan hastalarda kayıp dişlerin yerine yerleştirilen protez dişler klasik tedavi yöntemlerinden olan protezlerden daha fazla doğal görünüm sağlar. Tedavi edilen hasta doğal bir gülümseme elde edeceği gibi aynı zamanda estetik bir görünüm kazanır, rahat bir şekilde konuşabilir.
Diş implant uygulamasında diş kökü uygulaması yapılmakta olup geleneksel protez tedavisinde bu uygulama yapılmadığından işlemin üzerinden zaman geçtikçe çene kemiği bölgesi üzerine ağırlık binebileceğinden çene kemiğinde sorun çıkabilir. Fakat implant tedavisinde, yerleştirilen implant, yeme içme işlevi yerine getirilirken oluşan basıncı karşılarken çene kemiğini de bu basıncın olumsuz etkisine karşı korur.
Uzman diş hekimleri tarafından yapılacak tedavilerde hastalar hiç acı duymadan rahatça gülümseyebileceği dişlere kavuşabilirler. Diş hekiminizin sizin için tercih edebileceği 4 adet diş implant tedavisi yöntemi mevcuttur.
Diş implant tedavisi, çoğunlukla iyileşme aşamasını da içeren bir prosedür gerektirir. Birden çok aşamaları olan implant tedavisi ayaktan cerrahi işlemi olarak kabul edilir. Ayrıntısı aşağıda açıklanacak olup kısaca ve genel olarak implant yapımı aşamalarına bir göz gezdirecek olursak;
İmplant tedavisi bazı aşamaların tedavinin şekline göre birleştirildiği uzun bir süreç alır. Tüm süreç baştan sona aylar alabilir. Buradaki uzun sürenin çoğunu kalıcı dişin takılması için geçmesi gereken iyileşme süreci alır. İmplant tedavisi sürecinde başlangıçta;
Bir sonraki bölümde; iyileşme aşaması gerçekleşmektedir. Zamanla çene kemiği ile implant birbirine tam uyumlu hale gelir. 2-6 ay arasındaki bir sürede kemiğin kaynaması ve büyümesi gerçekleşir. Bu işlem sırasında çene kemiği diş implantının yüzeyine doğru büyür ve birleşir. Bu süreç sonunda, tıpkı köklerin doğal dişleriniz için yaptığı gibi, takılacak yapay diş içinde sağlam bir zemin oluşmuş olur.
Üçüncü aşamada; abutmentin yerleştirilmesi işlemi yapılır. Çene kemiği implantı tamamen kabul ettiğinde (Osseointegrasyon), yardımcı parça olarak abutmenti - tacın sonunda bağlanacağı parçayı - yerleştirmek için cerrahi operasyon gerekebilir. Lokal anestezi altında işlem yapılır.
Abutmenti yerleştirmek için:
Bazı durumlarda, ek olarak cerrahi işleme gerek olmayan bir uygulamada post implante edildiğinde, abutment dental implant metal postuna takılır. Bu işlemin olumsuz etkisi abutment diş eti çizgisini geçtiği için ağız açıldığında görünmesidir. Diş hekimi tarafından diş protezi tamamlanana kadar bu görüntü devam edecektir. İyileşme sürecinde bu görüntünün olmasını istemeyen hastalar abutmentin ayrı bir prosedürde yapılmasını talep eder.
Son aşamada; diş etleriniz iyileşince diş hekimi tarafından gerçekçi bir yapay diş yapmak için ölçü alınır. Bu ölçü yapay dişlerin (kuron) yapılması için kullanılır. Kuronun yerleştirilmesi için çene kemiğinin tamamen iyileşmesi beklenir. Uzman diş hekiminizle birlikte yapay dişinizin nasıl olacağına karar verebilirsiniz. Seçenekleriniz arasında çıkarılabilir, sabit veya her ikisinin bir kombinasyonu olan yapay dişler mevcuttur.
Genellikle hareketli protezlere benzeyen bu cins yapay dişler kısmi veya tam protez şeklinde olabilir. Yapay beyaz dişler pembe plastik sakızla kaplıdır. Diş implant, yardımcı parçaya (abutment) bağlı olan metal malzemeye sabitlenmiştir. Yapay diş tamir ve bakım için kolaylıkla çıkarılabilir.
Bu tip yapay diş kalıcı olarak vidalanabileceği gibi bireysel bir implant yardımcı parçaya (abutmentine) yapıştırılabilir. Yapay diş temizlik, bakım, uyku sırasında kolayca çıkarılamaz. Genellikle her taç kendi diş implantına yerleştirilir. Ayrıca implantlar dayanıklı olduğu için birbirine köprülenerek birden fazla dişin tek implantla değiştirilmesi mümkündür.
İnsanlarda diş yitimi veya kaybı, birden fazla etkene bağlı olarak meydana gelebilen ve insanları rahatsız eden bir durumdur. Diş kaybı kaza sonucu oluşabileceği gibi darbe ve ileri seviyede kötü diş çürüğü ya da diğer ağız sağlığı problemlerinden kaynaklanır. Nedeni ne olursa olsun diş kaybı yaşayan insanların ağzının tüm fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için biraz uğraşmak gereklidir. Bu tür problemlerin çözümü için en iyi alternatiflerden biri, All-on-4 olarak bilinen bir prosedürdür. All-on-4, birden fazla diş eksikliği problemi olan durumlarda sorunu çözmek ve kişinin ağzına tüm fonksiyonunu geri vermek amacıyla yapılan tedavidir.
Geleneksel implantlar gibi titanyum vidanın kullanıldığı All-on-4 tekniğinde implantların belirli bir ölçü ile ağız içine konumlandırılmaları onu farklı kılan en büyük özelliğidir. All-on-4 uygulamasında 4 adet implant kullanılarak tedavi yapılır. Bu implantlardan ikisi ağzın ön kısmında kemiğin en kalın olduğu yere konurken, diğer 2 implant çene kemiğinin arka bölümüne yerleştirilir. Açılı olarak yerleştirilen implantların uzman diş hekimi tarafından uygun pozisyonda olup olmadığı kontrol edilir. All-on-four uygulaması yapılıp 4 implant konumlandırıldıktan sonra üzerlerine kuron veya köprü işlemi yapılır. Hastaya iyileşme süresi boyunca geçici protezler takılabilir. Kalıcı yapay dişler ise ortalama 3 aylık bir iyileşme süresinin sonunda yerleştirilir.
İmplant tedavisinin ne kadar sürede tamamlanacağını belirleyen birden fazla etken bulunmaktadır. Hastanın ağız ve diş sağlığı, çene bölgesi kemik genişliği, kemik grefti veya sinüs yükseltmesinin yapılıp yapılmayacağı, işlem yapılacak diş sayısı, diş etlerinin durumu, diş çekilecekse kaç adet çekim yapılacağı, vidalı diş işleminin diş çekim işlemine göre ne zaman yapılacağı gibi etkenler tedavinin ne kadar sürede biteceğini belirleyen unsurlardır. Tek diş implant uygulaması 15-20 dakika kadar bir süreyi gerektirmektedir. Aynı zamanda vidalı diş takıldıktan sonra diş ve çenenin tam uyum sağlaması için beklenilmesi gereken yaklaşık 2-6 aylık süre sonunda implant üzerine protez uygulanması yapılabilir.
Birden fazla faktör vidalı diş fiyatları belirlenirken etkilidir. İmplant fiyatları tespit edilirken uzman diş doktorunun tecrübesi ve elde ettiği başarılar, takılacak implant markası, model ve kalitesi, yerleştirilecek implant adeti, uygulanacak teknik önem taşımaktadır. İmplant fiyatlari belirlenirken etkili olan unsurları aşağıdaki gibi sayabiliriz:
Bu etkenler implant fiyatları belirleme de yardımcı olsa da en güncel diş implant fiyatları en doğru şekilde uzman diş hekimiz tarafından belirlenebilir.
Ayrıca hastanın genel sağlığı ve ağız sağlığının iyi olması aynı zamanda diş eti hastalığı içermeyen sağlıklı diş eti dokularına sahip bulunması gerekir.
Ancak doktor muayenesi sonucunda herhangi bir sıkıntı olmayacağı tespit edildiğinde ve gözetim altında implant tedavisi yaptırabilirler.
Diş hekiminiz tarafından ayrıca;
Diş implant tedavisi yaptıran çoğu hasta prosedürde çok az bir rahatsızlık hissedildiğini belirtmektedir. Diş çekilmesi işlemine göre daha kolay olan implant tedavisi esnasında lokal anestezi uygulandığından ağrı hisside az olmaktadır. Anestezi etkisi azalmaya başladığında kişinin ağrıya karşı duyarlılığına bağlı olarak hissedeceği ağrının şiddeti farklılık gösterebilir. Tedavi sonrası ortaya çıkan ağrılar ortalama 1 haftalık bir süre sonunda geçecektir. Hafif ağrılar reçetesiz olarak eczanelerden temin edilebilecek ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. İmplant tedavisi sırasında birden çok cerrahi işlem yapılmışsa doktorunuz tarafından güçlü ağrı kesicilerle beraber antibiyotik ve ağız bakım gargarası kullanılması önerilebilir.
Diş implant tedavisi sonrası, tedavinin tek aşamalı veya birden fazla aşamalı olmasına bakmadan hastalarda bazı rahatsızlıklar görülebilmektedir. Bunlar genel olarak şunlardır:
İmplant yapımı sonrasında belirli bir zaman geçmesine rağmen şişlik, morluk ve kanama gibi problemler daha da kötüleşirse ağız cerrahınızla iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Tedavi sonrasında implant dişler ne kadar çok korunursa, bakım ve temizliğine ne kadar çok dikkat edilirse ömrü de o kadar uzamış olur. Kişinin çene kemiği sağlığı ve diğer etkenlere bağlı olarak implantlarını sorunsuz bir şekilde 20-30 yıl kullanabileceği öngörülür.
Diş implant tedavisi başarı düzeyi tedavi sonrasındaki önlemlere uyulup uyulmadığı, diş hekiminin tecrübesi ve implantların çenenin hangi bölgesine yerleştirildiği gibi sebeplere bağlı olarak %98'e kadar çıkabilmektedir.
Vidalı diş tedavisinin birçok avantajı bulunmaktadır. Genel olarak bilinen avantajları şunlardır:
İmplant tedavisi, az riskli ve yine riskleri nadir görülen bir tedavi şeklidir. Diş implant ameliyatları da diğer ameliyatlarda olduğu gibi bazı sağlık riskleri taşır. Bu sorunlar kolayca tedavi edilebilen küçük risklerdir. Yan etkiler implant diş yerleştirildikten hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi çok sonrada ortaya çıkabilir. Yan etkilerin bazıları implant işleminin başarısız olması sonucunu doğurur. Bu başarısızlık nedeniyle implant diş sistemini sabitlemek veya değiştirmek için başka bir ameliyata gereksinim duyulabilir. Başlıca riskler şunları içerir:
MR veya röntgen çektirmeniz gereken bir durum ortaya çıkmışsa implant, görüntüleri bozabileceğinden teknisyeninizin çekimden önce haberdar edilmesi gerekmektedir.
Tüm ağız implant tedavisi kansere ya da kemik erimesine neden olmaz. Çünkü implant için kullanılan malzemelerin biyouyumluluğu yüksektir ve kanserojen değildir.
Full ağız implant tedavisi hastanın hiç dişinin olmaması ya da var olan birkaç dişinin de çeşitli nedenlerle (diş eti çekilmesi, çürüme, sallanma…) çekilmek zorunda olunduğu durumlarda uygulanan etkili bir tedavidir. Hastaya kaybettiği ağız, diş estetiği ile diş fonksiyonlarını yeniden ve ömürlük olacak şekilde kazandıran bir tedavi yöntemidir.Tam dişsiz kalmış bireylerde implant tedavilerinden All on four, all on six ya da tam ağız implant tedavisi tercih edilebilir. ( All On Four implant tedavisi hakkında detaylı bilgi için “All On Four” yazımızı okuyunuz. All on six implant tedavisi hakkında detaylı bilgi için "All On Six" yazımızı okuyunuz.)
Deneyimli diş hekimlerimizin yapacağı muayenenin ardından hastalarımız tedaviden beklentilerini hekimlerimize iletir. Hekimlerimiz her hastamıza kendisi için en uygun olacak “All on four, All on six ve tam ağız implant tedavilerinden birini tavsiye eder.İmplant dişler çeneye yerleştirildikten sonra sabit ya da hareketli protezler, köprüler çenede konumlandırılır.
Tam dişsiz ağızlarda implant tedavisi yapılırken all on four tekniği kullanılacaksa çeneye farklı açılarla yerleştirilen implantlar üzerine köprüler yapılır. Çenenin arka kısımlarında implant olmadığı için çiğneme kuvveti yeterince iyi değildir.
Tam dişsiz ağızlarda all on six tekniği kullanılacaksa çeneye farklı açılarla 6 adet implant yerleştirilir. Bu tedavide ısırma kuvveti çiğneme kuvveti all on fourdan daha iyi olmakla beraber hastalar için yeterli düzeyde olmayabilir.İdeal ve konforlu çiğneme yapabilmek için implant sayısının fazla olması oldukça önemlidir.
Full ağız implant tedavisinin hasta için en büyük avantajı çene kemiğinin her noktasına oturtulan implant dişler sayesinde dişler çiğneme kuvvetini daha iyi karşılar. Bu durum hastaların doğal dişlerine en yakın hisle yemek yemelerine imkan tanır. Her üç teknikte de dişler arasına köprüler yapılmaktadır. Tam ağız implant tedavisi yapılan hastalar köprülerini daha uzun süre kullanabilir. Çünkü köprünün destek alacağı implant sayısının fazla olması köprünün dayanıklılığını dolayısıyla kullanım ömrünü arttırır. Dayanağı fazla olan köprüler hastalara daha iyi çiğneme fonksiyonu sağlar. İdeal çiğneme fonksiyonuna kavuşmak isteyen hastalar tam ağız implant tedavisini tercih etmelidir.
Tüm ağız implant diş tedavisi yaptıran hastalarımız gülerken, konuşurken, hapşırırken, öksürürken ağızdan çıkan, taze ekmek gibi hafif düzeyde yapışkanlığı olan gıdalar tükettiklerinde yerinden oynayan hareketli tam protezlerin (takma diş) kişiye verdiği bütün rahatsızlıklardan ömür boyu kurtulmuş olurlar. Hastalarımız tam ağız implant tedavisi yaptırdıktan sonra özgürce yemek yer, kahkaha atar, fonksiyonlarına yeniden kavuşan dişleri ile hayata yeniden gelmiş gibi bir his yaşar her ortamda daha öz güvenle hareket ederler.
Sizde tam dişsizliğin verdiği sıkıntılardan total protezin (takma diş) neden olduğu sorunlardan kurtulmak istiyorsanız; çeşitli nedenlerle kaybettiğiniz dişlerinize ve diş fonksiyonlarına, doğal dişe en yakın haliyle kavuşmak istiyorsanız full ağız implant diş yaptırmanızı tavsiye ederiz. Tüm ağız diş implantı yaptırmak için kliniğimize gelmenizi, ön muayenenizi olmanızı, tedavi süreci hakkında detaylı bilgiyi deneyimli hekimlerimizden almanızı tavsiye ederiz.
Birincisi: Hastanın çenesine en az 6-8 implant konumlandırılır. Yerleştirilen implantların üstüne sabit protezler oturtulur, sabitlenir. Bu işlemde hasta için sabit protez tercih edilir. Hasta kendi başına sabit protezlerini çıkartamaz. Ancak diş hekimine geldiğinde diş hekimi klinikte gerekli araç gereçleri kullanarak bu sabit protezleri yerinden çıkartabilir.
İkincisi:Hastanın çenesine yine en az 6-8 implant konumlandırılır.Bu implantların üstüne ise hareketli protezler yerleştirilir. Bu protezler hareketli yapıda olabilmeleri için çıt çıt benzeri bir modelde üretilir. Bu sayede hasta ev ortamında ihtiyaç duyduğu anda hareketli protez dişleri çıkartabilir. Bu protezleri çıkartarak temizliğini sağlayabilir.
İmplant tedavisi uygulamalarında üst yaş sınırlaması yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan, 18 yaşını aşan ve kemik gelişimini tamamlamış tüm bireyler implant tedavisi yaptırabilir.
Tıbbı tedavi malzemeleri kullanılmadan önce birçok testlere tabi tutulmaktadır. Günümüze kadar yapılmış olan birçok araştırmada implantın kansere sebep olduğuna dair bir ize rastlanılmamıştır. Diş implant genellikle titanyum malzemeden yapılmaktadır. Titanyum malzeme ise vücuda biyolojik bakımından en çok uyum gösteren malzemelerdendir. Sadece diş için değil vücudun değişik yerlerinden de titanyum implantlar yıllardır kullanılmaktadır. (Kalça, diz protezleri gibi) Vücut bazen antijen - antikor üreterek kalp ve böbrek nakillerinde organı reddedebilir. Fakat implant tedavisinde bu mümkün değildir.
Diş tedavisinde kullanılan materyallerin kullanımı alerjik reaksiyonlara neden olma riski taşımamaktadır. İmplant tedavisinde kullanılan metaller, protez malzemeler, ağız gargaraları, diş macunları nadiren de olsa ağız içinde hassasiyet ve alerjiye neden olabilmektedir.
Hastanın genel sağlık durumu, tıbbi hikayesi, ağız ve çene kemiği yapısı dikkate alınarak hekimle beraber yapılacak görüşme ve ön muayene sonucuna göre tedavi birden çok seansta gerçekleştirilebileceği gibi tek seansta da bitirilebilir.
Diş kayıpları yaşayan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan bazıları da İmplant mı köprü mü? veya İmplant diş mi protez mi? sorularıdır. İmplant tedavisi dışında diş kayıplarının tedavisi için uygulanan köprü yönteminde komşu dişlerin kesilerek küçültülmesine ihtiyaç duyulabilir. Küçültme yapılan diş estetik açıdan iyi görünmez ve ağrı yapabilir. Ayrıca köprünün altında kalan dişlerde çürüme olabilir. Köprü tedavisinde diş eti hastalığı görülme sıklığı da oldukça yüksektir. Fakat implant tedavisinde böyle bir risk bulunmamaktadır. Protez uygulamasının kullanım ömrü implanta göre çok daha azdır. Diş protezi fonksiyon açısından da konforlu değildir. İmplantlı diş tedavisinde ise yapay diş normal yeme ve konuşma gibi faaliyetlerini doğal dişler gibi yerine getirir. Hasta tercihlerini implant diş fiyatları, protez fiyatları ve köprü tedavisi fiyatları etkilemektedir. İmplant fiyatı, köprü tedavisi fiyatına göre pahalı olmasına rağmen tedavi sonrası durum değerlendirildiğinde toplam maliyet açısından daha ekonomiktir. Çünkü protez dişlerin yenileme oranı ve kullanım süresinin düşüklüğü maliyetleri dengelemektedir.
Çene kemiğinin çok zayıf ve yumuşak olduğu hastalarda kemik güçlendirme yapılabilir. Çünkü dişlerimiz çiğneme faaliyeti yaparken baskı uygular bu baskıyı kaldıracak ve implantı destekleyecek bir kemik yapısına ihtiyaç vardır. Kemik grefti ile implant için sağlam bir zemin oluşturulabilir. Kemik grefti ile çene kemiğinin yenilenmesi için birkaç materyal mevcuttur. Bunlar vücudun başka bir yerinden alınarak uygulanan doğal kemik grefti veya kemik yerine kullanılabilen sentetik kemik greftidir. Çene yapısı kemik grefti yapıldıktan sonra implant için uygun hale gelinceye kadar ortalama 2 ay gibi bir sürenin geçmesi beklenilmelidir. Yapılacak kemik grefti küçük bir işlemi içeriyorsa implant işlemi ile aynı seansta yapılabilir. Tedavinin nasıl ilerleyeceğine uzman diş hekiminiz tarafından karar verilecektir.
İletişime geçmek için tıklayınız.
İnsanlar implant diş tedavisinin zorlu bir süreç olduğunu düşünür fakat sanıldığı gibi zor bir tedavi değildir. Gelişmiş tıbbi teknoloji sayesinde kolaylıkla işlem gerçekleştirilmektedir. Hatta tedavi günümüzde diş çekiminden daha konforlu hale gelmiştir.
İmplant tedavisi öncesinde uzman diş hekimi tarafından gerekli ölçümler, panoramik ve tomografik röntgen çekimleri, tahlil ve tetkikler yapılmışsa herhangi bir sinir hasarı ortaya çıkmayacaktır. Sinir zedelenmesi genellikle ölçüm yapılmadan implant yerleştirilmesi yapıldığında meydana gelir. Sinir zedelenmesi sebebiyle dudak, çene ve yanaklarda uyuşukluk ve his kaybı olur.
İmplant tedavisi öncesinde uzman diş hekimi tarafından gerekli ölçümler, panoramik ve tomografik röntgen çekimleri, tahlil ve tetkikler yapılmışsa herhangi bir sinir hasarı ortaya çıkmayacaktır. Sinir zedelenmesi genellikle ölçüm yapılmadan implant yerleştirilmesi yapıldığında meydana gelir. Sinir zedelenmesi sebebiyle dudak, çene ve yanaklarda uyuşukluk ve his kaybı olur.
İmplant tedavisi yapılacak olan çene bölgesinde kist, ödem, enfeksiyon, kanama benzeri bir olumsuz durum tespit edilmemişse diş çekilmesi akabinde hemen diş implant uygulaması yapılabilir. Çenede saydığımız rahatsızlıklar baş göstermişse bunların iyileşmesinden sonra ancak implant yapımı gerçekleştirilir.
Başarısız implant tedavisi ile karşılaşıldığında implant diş düşebilir. Bu durum yeniden implant diş yapmaktan daha zor bir süreci önümüze çıkarabilir. Öncelikle diş hekimi tarafından başarısız implant tedavisinin olduğu bölge muayene edilir. Yeniden tedaviye geçebilmek için bölgenin iyileşmesi beklenecektir. İyileşme süresi 4 - 5 aylık bir süreyi kapsayabilir. İmplant tedavisi başarısız olsa da düşen implant yeniden yerleştirilebilmektedir. Başarısız implant tedavisi belirtileri görüldüğünde tedavinin en kısa sürede yeniden başlatılması ve hızlı bir şekilde tamamlanabilmesi için hemen diş hekimine başvurulması gerekir. Erken bir tespit, süreci başa almadan tedaviyi tamamlamanızı sağlayabilir.
Yapay dişin sağlam bir şekilde yerleşebilmesi için çene kemiği ve implantın tam kaynaşma sağlaması gerekir. Bu kaynaşma süresi 2-3 aylık bir zamanı alır. İyileşme ve kaynaşma süresi boyunca ağız ve diş bakımının çok iyi yapılması ve beslenmenin de diş hekimi tavsiyelerine uygun şekilde gerçekleştirilmesi zorunludur.
İmplant tedavisi sonrasında en az 2 -3 saat kadar gıda alınmamalıdır. Tedaviyi takip eden 24 saat süresince katı gıda tüketiminden kaçınılmalıdır. Aşırı soğuk-sıcak yiyecek ve içecek tüketilmemelidir. Sert yiyecekler yerine yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir.
İmplant tedavisi akabinde hafif ağrı görülebilir. Bu ağrılar yaklaşık 10 güne kadar sürebilir. Fakat ağrılar bu süreden sonrada devam ederse diş hekimine başvurulmalıdır.
Straumann implant, 1954 senesinde İsviçre merkezli olarak kurulmuş olan bir implant üreticisi olup şirketin ürettiği aynı isimli implant ülkemizde en çok kullanılan markalardandır. Bu implant markası estetik, sağlamlık ve kalite ayrıca renk seçeneğinin çok olması, kolay şekillenebilmesi, doğala en yakın sonuçları vermesi nedeniyle tercih edilmektedir.
Özellikle genç yaştaki hastalar, ortodontal problemi olan kişiler, ağız ve diş sağlığı konusunda hassasiyet sahibi olanlar için en iyi alternatiflerden biridir. Straumann’ın kısa implantlarıyla dikey alanlarda sınırlandırma yapmadan tedavi gerçekleştirilmektedir.
Diş implant tedavisi sırasında lokal, genel veya sedasyon anestezi yöntemleri kullanılabilir. Hangi anestezi yönteminin sizin için uygun olduğuna ağız ve çene cerrahı tarafından karar verilecektir. Uygulanacak anestezi yöntemine göre hekiminizin tedavi öncesinde yapmanız gerekenler konusundaki tavsiyelerine uymanız tedavinin başarısı için önemlidir. Sedasyon veya genel anestezi alınarak tedavi gerçekleşmişse taburcu işlemi sonrasında evinize geçerken refakatçiye ihtiyacınız olabilir.
Tüm ağız implant diş yaptıranlar ağız ve diş bakımına özen gösterirse, yılda iki kez olması gereken hekim kontrollerini aksatmazlarsa, çenelerindeki kemik yapısı sağlıklı, güçlü ve yeterliyse 20 yıl hatta 30 yıl sorunsuzca implantlarını kullanabilirler.
Tek diş yerine implant yapılacağı gibi tamamen dişsiz bireylerin her dişlerinin yerine bir implant yapılabilir. Yalnız her dişin yerine bir implant diş yaptırmak tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü bu şekilde yapılan implantların arasında çok az miktarda kemik dokusu kalır. Bu durum hastanın çene yapısı için sağlıklı değildir ve bu şekilde yapılan implantların ömürleri kısalır. Aralara köprü konulacak şekilde implant yerleştirilmesi hasta için daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü bir tedavi imkanı sunar.
Tam dişsiz ağızlarda full ağız implant yapımı; kemik ile implantın kaynaşma süresi, tüm seanların tamamlanması dahil en az 4-6 ay sürer. Hastanın ağız ve diş sağlığına gösterdiği özen tedavi süresinde olumlu değişimlere neden olur.
İmplant diş tedavisi yapılırken özellikle ön dişlerde ışık geçirgenliği yüksek sağlıklı doğal görünümlü gülüş tasarımı işlemlerinde sıklıkla kullanılan porselen kaplama diş ve zirkonyum diş kaplama kullanılır. Bu da dişlerin çok doğal görünmesini sağlar.
İmplant diş tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir. Kullanılan malzemelerin kalitesi ve hastanın ağız hijyenine gösterdiği özen ile deneyimli hekimlerin yaptığı implantların başarı oranı artar. Full çene implant tedavisi uzun ömürlüdür, oldukça dayanıklıdır, konforludur .
Hasta implant için gerekli bütün şartları sağlıyorsa ve genel sağlık durumu iyiyse bir günde 12 -15 adet implant çeneye rahatlıkla yerleştirilebilir.
Tam dişsiz hastalarda sabit protez köprüler için all on four tekniği kullanılacaksa dörder tane, all on six tekniği kullanılacaksa altışar tane ya da tüm ağız implant diş tedavisi uygulanacaksa hastanın kemik dokusuna bağlı olarak sekizer tane implant yerleştirilebilir.